Açlık ve Çöplük İkilemi

Keşfetmek için Aşağı Kaydırın

Açlık ve Çöplük İkilemi

Sürdürülebilir gıda soğuk zincirleri atıkları azaltır, iklim değişikliğiyle mücadele eder.

  • 0
  • 113
Açlık ve Çöplük İkilemi © FAO/Sumi Sadurni

Bu sistemler, özellikle insan tüketimi için üretilen tüm gıdaların tahmini yüzde 14'ü tüketicilere ulaşmadan kaybedildiğinden, gıdanın kalitesini, besin değerini ve güvenliğini korumak için kritik öneme sahiptir. Bu sistemler, özellikle insan tüketimi için üretilen tüm gıdaların tahmini yüzde 14’ü tüketicilere ulaşmadan kaybedildiğinden, gıdanın kalitesini, besin değerini ve güvenliğini korumak için kritik öneme sahiptir.

Gıda kaybını azaltmamıza, gıda güvenliğini iyileştirmemize, sera gazı emisyonlarını yavaşlatmamıza, istihdam yaratmamıza, yoksulluğu azaltmamıza ve dayanıklılık oluşturmamıza olanak sağlıyorlar.

Açlık artıyor

Dünya çapında aç insan sayısı 2021’de 828 milyon. Bir önceki yıla göre artış 46 milyon. Bu artış da gıda israfını tetikliyor.

2020’de, COVID-19 pandemisinin etkileri enflasyonu artırdığı için 2019’a göre 112 milyon artışla yaklaşık 3,1 milyar insan sağlıklı bir diyete sahip olamadı. Bu yıl, Ukrayna’daki savaş küresel gıda güvenliğini tehdit etti.

Rapor, gelişmekte olan ülkelerin, daha zengin ülkelerle aynı düzeyde gıda soğuk zincir altyapısına ulaşmaları halinde, yılda 144 milyon ton gıda tasarrufu yapabileceklerini savunuyor .

Herkes için daha iyi yaşam

FAO Genel Direktörü Dongyu Qu’ya göre, sürdürülebilir gıda soğuk zincirleri, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG’ler) ulaşma çabalarında da önemli bir fark yaratabilir .

Qu, “Tüm paydaşlar , hiç kimseyi bırakmadan daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve herkes için daha iyi bir yaşam için tarımsal gıda sistemlerini daha verimli, daha kapsayıcı, daha dayanıklı ve daha sürdürülebilir hale getirmek için bu raporun bulgularını uygulamaya yardımcı olabilir” dedi.

İklim değişikliği üzerindeki etkiler

Raporda, gıda soğuk zincirinin iklim değişikliği ve çevre üzerinde ciddi etkileri olduğu ortaya çıktı.

Soğutma eksikliğinden kaynaklanan gıda kaybı ve israfından kaynaklanan emisyonlar, 2017 yılında yaklaşık bir gigaton karbondioksit eşdeğeri veya toplam küresel sera gazı emisyonlarının kabaca yüzde ikisine ulaştı.

Gıda kaybı, arazinin gereksiz yere tarımsal amaçlara dönüştürülmesini ve su, fosil yakıt ve enerji kullanımını da artırmaktadır.

Rapora göre, gıda kaybını ve israfını azaltmak iklim değişikliği üzerinde olumlu bir etki yapabilir , ancak yalnızca düşük küresel ısınma potansiyeline sahip gazları kullanan yeni altyapı tasarlanırsa.

Sonuçlar ve öneriler

Sürdürülebilir gıda soğuk zincirleri, bir pilot projenin kivi kayıplarını yüzde 76 oranında azaltırken frigorifik taşımacılığın kullanımının genişletilmesi yoluyla emisyonları azalttığı Hindistan gibi ülkelerde zaten bir fark yaratıyor.

Rapor, mevcut gıda soğuk zincirlerinde enerji kullanımının ve sera gazı emisyonlarının nicelleştirilmesini, karşılaştırma ölçütlerinin oluşturulmasını ve azaltım fırsatlarının belirlenmesini içeren tavsiyeler içermektedir.

Yetkililer ayrıca, verimsiz gıda soğuk zincir ekipmanı ve soğutucu akışkanların yasa dışı ithalatını önlemek için iddialı minimum verimlilik standartlarının yanı sıra izleme ve yaptırım uygulayabilir.

(www.news.un.org)

 

Geleceğimiz Çalınıyor
Önceki Haber Geleceğimiz Çalınıyor
Türkiye Net Sıfır Emisyona Doğru İlerliyor
Sonraki Haber Türkiye Net Sıfır Emisyona Doğru İlerliyor
Benzer Postlar
Yorumlar 0
Bir Yorum Bırak