İnsan faliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğininin, ekosistemdeki yaşam döngüsünü sağlayan arı popülasyonun hızla yok ettiğini ortaya koydu. Uzmanlar, daha kısa süren ılık kışlar ve uzun süren aşırı sıcak yazlar nedeniyle çiçek ve bitki sayısı azalıyor. Bu durum hem dünyadaki tozlaşmanın yüzde 80’ininden fazlasını gerçekleştiren arılar, hem de insanlar için daha az besin anlamına geliyor.
KAÇINILMAZ ÖLÜMLER
Araştırmalar, sıcak kışların ve uzun yaz aylarının bitki ve çiçeklerin çeşitliliğini azalttığını, bunun sonucunda da yaban arısı ölümlerinde artış meydana geldiğini gösterdi. ‘Yağmurda arıların yavruları için yiyecek toplama kabiliyetini sınırladığını düşünülüyor. Çiçekli bitkileri azaltabilecek çok sıcak bir yaz, gelecek yıl daha az yaz arısı anlamına geliyor. Erken ilkbahar başlangıcıyla birlikte ortaya çıkan arıların yüksek ölüm oranlarına ve daha kısa yaşam süresine sahip olduğunu gösteren çalışmalarla örtüşüyor. Mevsimsel değişikliklerin daha sık meydana geleceğini öngörüyor ve bu durumun yaban arısı popülasyonları için ciddi bir zorluklar görünüyor. İklimin, arıları etkilediği birçok yolu yeni yeni anlanmaya başlandı. Bunun için bir an önce harekete geçilmesi gerekiyor.
TOZLAŞMANIN YÜZDE 80’İ
Arılar, özellikle de bal arıları besin gereksinimlerini karşılamak amacıyla çiçekli bitkiler ve meyve ağaçlarından polen ve nektar toplarken bitkilerin döllenmesini (tozlaşma) sağlıyor. Dünyada tozlaşmanın yüzde 80’ininden fazlasının arılar tarafından gerçekleştiği belirtiliyor. Bilim insanları iklim değişikliği nedeniyle çiçek ve bitki türlerinin azalmasınının besin zincirinin bozulmasına neden olduğunu vurguladı. Araştırmacılar, bu nedenle gelecekte çok sayıda kıtlı ve insani krizin yaşanabileceği uyarısını yaptı.
EİNSTEİN NE DEMİŞ!
Ünlü fizikçi Albert Einstein arıların ekosistem için önemini 1949’da şu sözlere ifade etmişti: “Arılar yeryüzünden silinip giderse, insanoğlu yalnızca dört yıl yaşayabilir. Arılar olmazsa döllenme olmaz, hiçbir bitki, hiçbir hayvan, hiçbir insan olmaz.”