BM Çevre Programı (UNEP) tarafından Pazartesi günü yayınlanan yeni bir rapora göre, çiftçilik faaliyetlerinde kullanılan plastikler dünya çapında tarım toprağında endişe verici bir oranda birikiyor.
Plastikler, plastik kaplı tohumlardan toprak sıcaklığını değiştirmek ve mahsuller üzerinde yabani ot büyümesini önlemek için kullanılan koruyucu sargılara kadar tarımda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu sentetik maddeler ayrıca tarlalara yayılan ve sulama tüplerinde, çuvallarda ve şişelerde kullanılan biyokatı gübreye de kasıtlı olarak katılıyorlar.
Plastik kaplı fidan.© FAO/Giulio Napolitano Plastik kaplı fidan.
Biyoçeşitlilik, sağlık etkileri
Rapor, tüm bu ürünlerin mahsul verimini artırmaya yardımcı olmasına rağmen, bozulmuş plastiklerin toprağı kirlettiğine ve biyolojik çeşitliliği ve toprak sağlığını etkilediğine dair artan kanıtlar olduğu konusunda uyarıyor.
Ayrıca, bazı gübrelerde kullanılanlar gibi mikroplastikler de besin zinciri yoluyla insanlara aktarıldığında insan sağlığını etkiliyor.
Sidney Üniversitesi'nden raporun yazarlarından Profesör Elaine Baker, “Mevcut tarım arazisi sadece sınırlı bir miktar var” dedi. Plastik birikiminin toprak sağlığı, biyoçeşitlilik ve üretkenlik üzerinde, tümü gıda güvenliği için hayati önem taşıyan geniş kapsamlı etkileri olabileceğini anlamaya başlıyoruz” dedi.
Mikroplastikler çok çeşitli boyutlarda, renklerde ve kimyasal bileşimlerde bulunur ve lifler, parçalar, topaklar, pullar, tabakalar veya köpükler içerir.
Menos Plastik es Fantástico AC Mikroplastikler çok çeşitli boyutlarda, renklerde ve kimyasal bileşimlerde bulunur ve lifler, parçalar, topaklar, pullar, tabakalar veya köpükler içerir.
Her şey plastikten etkilenir
UNEP uzmanları, zamanla büyük plastik parçalarının 5 mm'den daha kısa parçalara ayrılabileceğini ve toprağa sızabileceğini açıklıyor.
Bu mikroplastikler , dünyanın fiziksel yapısını ayaklar altında değiştirebilir ve su tutma kapasitesini sınırlayabilir . Ayrıca kök büyümesini ve besin alımını azaltarak bitkileri etkileyebilirler.
Şu anda topraktaki en büyük mikroplastik kirliliği kaynağı, gübre gibi organik maddelerden üretilen gübrelerdir.
Gübre üreten çevre için bunlar daha ucuz ve daha iyi olsa da, gübre, belirli sabunlarda, şampuanlarda ve makyaj ürünlerinde yaygın olarak kullanıldığı bilinen aynı plastik mikro kürelerle karıştırılır.
Bazı ülkeler bu mikro küreleri yasaklamış olsa da, diğer mikroplastikler atılan sigara filtreleri, lastik bileşenleri ve sentetik giysi lifleri yoluyla su sistemlerimize girmeye devam ediyor.
Bir kız, Mynmar'ın Sagaing bölgesinde ıssız tarım arazilerinden geçiyor.
FAO/Hkun Lat Bir kız, Mynmar'ın Sagaing bölgesinde ıssız tarım arazilerinden geçiyor.
Ne yapalım?
Rapor, tarım ürünlerinde kullanılan polimerlerin biyolojik olarak parçalanabilirliğini iyileştirmek için ilerleme kaydedildiğini vurguluyor.
Bununla birlikte, nem kaybını önlemek için kullanılan bazı koruyucu filmler artık tamamen biyolojik olarak parçalanabilir ve gübrelenebilir olarak pazarlanmaktadır ki bu her zaman böyle değildir.
Biyo-bazlı polimerler mutlaka biyolojik olarak parçalanabilir değildir, bazıları fosil yakıt bazlı polimerler kadar toksik olabilir ve fiyatları hala bir sorundur.
Rapor yazarları tarafından önerilen bir çözüm, toprağı koruyan ve hasat edilmesi amaçlanmayan sözde 'örtü bitkileri'dir.
UNEP, bu doğa temelli çözümler yabani otları bastırabilir, toprak hastalıklarına karşı koyabilir ve toprak verimliliğini artırabilir, ancak bunların verimi azaltabileceği ve maliyetleri artırabileceği konusunda endişeler var, diye uyarıyor UNEP.
"Bu çözümlerin hiçbiri sihirli bir kurşun değil. Plastik ucuzdur ve işlenmesi kolaydır, bu da alternatifleri tanıtmayı zor bir satış haline getirir”, diye açıkladı Bayan Baker.
Ancak uzman, bu yılın başlarında belirli polimer türlerinin gübrede kullanılmasını kısıtlayan Avrupa Birliği'nin yolunu izleyerek hükümetlere tarımsal plastiklerin kullanımını “caydırmasını” tavsiye ediyor.
Avustralyalı bilim adamı, "Şimdi ihtiyatlılık ilkesini benimsemenin ve plastiğin kaynaktan çevreye akışını durdurmak için hedefe yönelik çözümler geliştirmenin zamanıdır" diye vurguladı.
Plastiğin Faydaları!
BM çevre kurumunu uyardı: Dünya genelinde plastikler toprakta birikiyor
28 Ekim 2022- 0
- 109