Çocuk Odaklı İklim Girişimi: Maksat Afetlerin Önüne Geçmek

Keşfetmek için Aşağı Kaydırın

Çocuk Odaklı İklim Girişimi: Maksat Afetlerin Önüne Geçmek

Ülkelerin iklim krizinin mevcut ve büyüyen etkilerini ele almalarına ve afetlerle daha etkili bir şekilde başa çıkmaları için tasarlanmış yeni bir iklim finansmanı girişimini başlatıldı.

  • 0
  • 119
Çocuk Odaklı İklim Girişimi: Maksat Afetlerin Önüne Geçmek

Ülkelerin iklim krizinin mevcut ve büyüyen etkilerini ele almalarına ve afetlerle daha etkili bir şekilde başa çıkmaları için tasarlanmış yeni bir iklim finansmanı girişimini başlatıldı.

UNICEF Ortaklıklar İdari Direktör Yardımcısı Karin Hulshof, “Daha fazla iklim felaketinin yolda olduğunu biliyoruz. Sadece nereye ve ne zaman vuracaklarını bilmiyoruz” dedi.

İklim değişikliği riskleri

Bugün ve Yarın girişimi, ilk kez, bugünün çocukları için acil dayanıklılık ve risk önleme programlarına yönelik finansmanı, gelecekteki kasırgalarla başa çıkmaya yardımcı olmak için sigorta piyasası tarafından sağlanan risk transferi finansmanıyla birleştiriyor.

Hulshof’a göre iklim değişikliği riskleri artık varsayımsal değil. İklim felaketlerine karşı toplulukların direncini artırmak için çalışırken bile, çocuklarımız için riskleri önlemede çok daha iyi olmalıyız!

Yardıma davet

Gençler, aşırı hava olaylarından en çok etkilenenler arasında yer alan kritik derecede savunmasız bir nüfustur.

UNICEF’in Çocukların İklim Riski Endeksi, geçtiğimiz yıl, 400 milyon çocuğun kasırgalara yüksek oranda maruz kaldığını tahmin ediyor.

İlk üç yıllık pilot uygulama sırasında girişim Bangladeş, Komor Adaları, Haiti, Fiji, Madagaskar, Mozambik, Solomon Adaları ve Vanuatu’ya odaklanacak.

UNICEF ilerleme adına proje için 30 milyon dolar topluyor; çocuklar ve gençleri afetten korumak için artan insani finansman açığını kapatmak için ek özel ve kamu ortaklarını ajansa katılmaya çağırıyor.

Yardım ortakları

Aşırı hava koşullarının zararları eşitsizliği ve yoksulluğu nesiller boyunca devam ettirip derinleştirse de mevcut risk aktarım mekanizmaları yüz milyonlarca çocuk ve gencin özel ihtiyaçlarını karşılamıyor.

Bugün ve Yarın, Almanya ve Birleşik Krallık hükümetleri tarafından yeni başlatılan yeni sözleşme kapsamında güvence altına alınan, gelecek için tam destekle, özel olarak “çocuk koruma açığını” hedefleyen, önceden düzenlenmiş ve olaya dayalı ilk iklim afet riski finansman mekanizmasıdır.

G7-V20 İklim Risklerine Karşı Küresel Kalkan

Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı Direktörü Heike Henn, Girişimin bilgi paylaşımı ve risk finansmanı araçlarının daha fazla aşinalık alanlarında sonuç vermesini bekliyor; kalkınma kurumlarının gelişmiş şok direnci; özellikle çocuklar ve anneler için afet riskinden korunma açığının kapatılmasına yardımcı olur” diyor.

Birleşik Krallık Kalkınma ve Afrika Bakanı Andrew Mitchell’ın bu konudaki düşünceleri şöyle:

“Afrika genelinde 15 milyona kadar çocuğu, genci ve ailelerini korumak için… UNICEF’e verilen bu yeni hibe dahil olmak üzere… Karayipler, Asya ve Pasifik ve tropikal kasırgalar vurursa hızla yanıt verin”.

Tetikleme sorunu

UNICEF’e göre, kasırgalarla bunların yol açtığı sel ve toprak kayması gibi felaketler, iklimden etkilenen afetlerin en hızlı büyüyen kategorisi; küresel kayıp ve zararların başlıca nedenlerinden.

UNICEF’in araştırması, kasırgalara ve diğer tehlikelere maruziyeti ve bunların olumsuz etkilerini azaltan yatırımların, milyonlarca çocuk için genel iklim riskini önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir.

UNICEF Kıdemli Direktörü Simon Young, “UNICEF, çocukların, gençlerin ve ebeveynlerin, özellikle de annelerin korunması için ısmarlama bir afet riski sigortası alan ilk BM kurumu. Aynı zamanda dünya çapındaki en büyük insani yardım kuruluşlarından biridir” dedi.

UNICEF, hükümetlere ve büyük şirketlere emisyonları hızla azaltmaları için baskı yapmanın yanı sıra, çocukları güvendikleri kritik sosyal hizmetleri uyarlayarak iklim tahribatından korumak için liderleri acilen harekete geçmeye çağırıyor.

UNICEF ayrıca tarafları, toplulukların uyum sağlayabileceği sınırların ötesinde kayıp ve zararla karşı karşıya kalanları desteklemek için çözümler bulmaya ve finanse etmeye çağırıyor.

COP27: Biyoçeşitliliği Korumak, Paris Anlaşmasını Korumaktır
Önceki Haber COP27: Biyoçeşitliliği Korumak, Paris Anlaşmasını Korumaktır
Yalılar Su Altında Kalabilir
Sonraki Haber Yalılar Su Altında Kalabilir
Benzer Postlar
Yorumlar 0
Bir Yorum Bırak