KATİL BALİNALAR YUNUSLARI AVLAMAYA BAŞLADI. BUNA SEBEP OLAN NE?

Keşfetmek için Aşağı Kaydırın

KATİL BALİNALAR YUNUSLARI AVLAMAYA BAŞLADI. BUNA SEBEP OLAN NE?

Bilim insanları, hem iklim değişikliği hem de kirlilik tarafından tehdit edilen, Güney Amerika ülkesinde daha önce hiç görülmemiş davranışları drone ile görüntüledi.

  • 5
  • 324
KATİL BALİNALAR YUNUSLARI AVLAMAYA BAŞLADI. BUNA SEBEP OLAN NE? https://static.euronews.com/articles/stories/07/08/61/62/385x202_cmsv2_32953d3d-d791-5736-86cb-f3450bdb1c8b-7086162.jpg

Şili'nin Antofagasta kentinde bulunan AntofagastaÜniversitesi’nde araştırmacı olan Garcia Cegarra ve ekibi, katil balina(Orcinus orca) tarafından yönetilen bir grubu takip ediyordu. Ekip daha önce bölgede yunusları kovalayan orkaları drone ile gözlemlemiş olsa da yırtıcı davranışlara tanık olmamıştı. Drone görüntülerine kadar Cegarranın ekibi, bu grubun sadece deniz aslanları ile beslendiğine inanıyordu. Bu gözlem sonucunda orkaların davranışı hakkındaki görüşler yeniden şekillendi. Şu anda, bilim insanları bu keşfin küresel ısınma ve kirlilikten büyük ölçüde etkilenmiş olan Şili için büyük ipuçları ve içgörüler sunduğuna inanıyor.

Davranışların İzleri Aslında Suda

Cegarra; orkaların av tercihleri, fiziksel yapıları ve davranışlarla karakterize edilen farklı gruplar olan birden fazla ekotipe ayrıldıklarını açıkladı. Kuzey Yarımküre’ de 5 ekotipvarken Güney Yarımküre için de durum aynıdır. Antarktika’ dan Güney Amerika’ ya uzanan Humboldt Akımı’ nın orkalarıhenüz bir ekotip olarak sınıflandırılmasa da, belgelenmiş yunus avı davranışları sadece gruplanmalarına değil, aynı zamanda yüzdükleri sulara da ipuçları bırakıyor.

Humboldt Akımı Kirlilik Sebebiyle Isınıyor

Güney Pasifik Akımı olarak da bilinen Humboldt Akımı, Güney Amerika’nın engebeli batı kıyısı boyunca kuzey yönüne doğru kıvrılan soğuk bir okyanus akıntısıdır. Buzlu suları bölgenin iklimini şekillendiriyor olmasına ve zengin bir ekosistemi bulunmasına rağmen gerek kirlilik gerekse küresel ısınma nedeniyle okyanus sıcaklığının artması, hayvan davranışlarında değişikliklere sebep oluyor. Yükselen okyanus sıcaklıkları, türlerin dağılımını, davranışlarını yeniden şekillendiriyor ve hamsi, sardalya gibi önemli balıkların daha soğuk sulara göç etmesine sebep oluyor. Cegarra, ‘’Bu değişim, orkalar gibi hayvanların besin zincirlerinde bozulmalara yol açıyor.’’ dedi.

Küçükten Büyüğe Etkilenen Besin Zinciri

Cegarra ve ekibi, Antofagasta sularında yaşayan küçük bir tür olan Dikenli Yunus türlerindeki kirliliği de araştırdı.  Araştırmaları, bu canlıların vücutlarındaki bakır(Cu), arsenik(As) ve kurşun(Pb) gibi endişe verici metalleri ortaya çıkardı. Katil Balinalar bu türü de avlamaya başlarlarsa, bu onlar için büyük bir tehdit teşkil edecek aynı zamanda biyomagnifikasyon adı verilen ve bir süreç olan besin zincirinde ilerledikçe birikecektir. Bu birikim, zaman içerisinde besin zincirinin büyük ölçüde etkileneceğinin habercisi oluyor.


Kaynak: https://insideclimatenews.org/news/02102024/chile-killer-whales-prey-on-dolphins/

 

 

 


 


İklim Değişikliği Kahveyi Nasıl Etkileyecek?
Önceki Haber İklim Değişikliği Kahveyi Nasıl Etkileyecek?
SUYUN HAFIZASI MI BULANIYOR?
Sonraki Haber SUYUN HAFIZASI MI BULANIYOR?
Benzer Postlar
Yorumlar 5
Bir Yorum Bırak