E-yakıtlı araçlar AB'nin 2035 fosil yakıt yasağı tartışmalarını durdurabilir mi?

Keşfetmek için Aşağı Kaydırın

E-yakıtlı araçlar AB'nin 2035 fosil yakıt yasağı tartışmalarını durdurabilir mi?

Avrupa Parlamentosu, şubat ayında, 2035'ten itibaren benzinli ve dizel araçların satışını yasaklayan yeni bir yasanın onaylanması yönünde oy kullandı.

  • 0
  • 154
E-yakıtlı araçlar AB'nin 2035 fosil yakıt yasağı tartışmalarını durdurabilir mi?

Avrupa Birliği'nde (AB) iklim değişikliğiyle mücadele kapsamındaki çabaların bir parçası olan söz konusu uygulama, bloğun elektrikli araçlara geçişini hızlandıracak.

Otomobiller halihazırda AB'deki tüm karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor. 

 

Mevzuat, otomobil üreticilerinin yeni otomobillerden kaynaklanan karbon emisyonlarını yüzde 100 oranında azaltmasını öngörüyor. 

Bu, pratikte 2035 yılından itibaren fosil yakıtla çalışan hiçbir yeni geleneksel aracın satılamayacağı anlamına geliyor. 

Benzinli ve dizel araç yasağı resmiyet kazanmadan önce nihai oylama için Avrupa Konseyi'ne gidecek.

Ancak bazı ülkeler, değişikliğe karşı çıkmak ve hatta kararı geciktirmek için bir ittifak oluşturmaya çalışıyor. 

Yasağa karşı hangi ülkeler bir araya geldi?

Almanya'nın başını çektiği ve aralarında İtalya, Polonya, Bulgaristan ve Çekya'nın da bulunduğu bir grup ülke, yeni mevzuatı yumuşatmak için bir ittifak oluşturdu.

Birlik üyesi bu ülkeler, e-yakıtla çalışan araçların yasaktan muaf tutulması için bastırıyor.

Ancak Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire'e göre Paris, yeni mevzuat için "mücadeleye" hazır.

Yasalaşması için bakanların resmi onayına ihtiyaç duyulan mevzuatın bu seviyeye gelmesi tam iki yıl sürdü.

France Info'ya konuşan Le Maire, "Bunun (bu ittifakla) için mücadele etmeye hazırız çünkü geciktirmenin çevresel ve aynı zamanda ekonomik bir hata olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı. 

Avrupa Konseyi'nde 7 Mart'ta yapılması öngörülen oylama, onay için gerekli çoğunluğun sağlanamayacağı düşüncesiyle ertelenmişti. 

Halihazırda AB Konseyi dönem başkanlığını yürüten İsveç'ten bir sözcü ise oylamanın "zamanı geldiğinde" yapılacağını söyledi. 

Peki, AB elektrikli araçlara geçmeye hazır mı?

İtalya, ağırlıklı olarak Fiat, Alfa Romeo ve Ferrari gibi içten yanmalı motora sahip araçların üretildiği otomobil markalarına ev sahipliği yapıyor. 

Ülkede yaklaşık 270 bin kişi, doğrudan ya da dolaylı olarak otomotiv endüstrisinde istihdam ediliyor.

İtalya Ulaştırma Bakanı Matteo Salvini, yeni yasayı AB için ekonomik bir "intihar" olarak nitelendirdi. 

Salvini, bu durumun Çin'e fayda sağlayacak ve Avrupa otomobil endüstrisine zarar verecek bir "ideolojik köktencilik" olduğunu savundu. 

Keza Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de mevzuatı yumuşatmaya çalışarak karbon emisyonlarında yüzde 100 yerine yüzde 90 azaltım çağrısında bulundu.

Enerji Bakanı Gilberto Pichetto Fratin oylama sırasında yaptığı açıklamada, "Brüksel'de AB ülkelerinin büyükelçileri toplantısında İtalya, 2035 yılına kadar içten yanmalı motorlu otomobil ve kamyonetlerin üretimini ve satışını yasaklayan düzenlemeye karşı bir pozisyon ortaya koyacak" çıkışında bulundu. 

Ayrıca İtalyan Bakan Fratin, "İtalya, geçiş aşamasında sıfır emisyona ulaşmanın tek yolunun elektrik olmaması gerektiğine inanıyor" sözleriyle Roma'nın pozisyonunu aktardı. 

Diğerleri de ne Avrupa endüstrisinin ne de halkın böylesine köklü bir değişime hazır olduğu uyarısında bulunuyor. 

Avrupa Parlamentosu'ndaki merkez sağ oluşumlardan Avrupa Halk Partisi Grubu, yasanın, yeni satışların yasaklanması sonrası vatandaşların elektrikli yeni araç alamayacakları için daha eski içten yanmalı motorlu arabaları kullanmasına yol açabileceğini belirtiyor. 

Avrupa Halk Partisi'nden Alman Parlamenter Jens Gieseke, elektrikli otomobillerin daha ucuz olduğu yönündeki iddiaların, artan enerji maliyetleri nedeniyle "geçersiz ve hükümsüz" hale geldiğini savunuyor. 

Mevzuata karşı çıkanlar ayrıca otomobil bataryalarının AB yerine yurt dışında üretildiğini savunuyor.

Yaylalar Olduğu Gibi Korunmalı
Önceki Haber Yaylalar Olduğu Gibi Korunmalı
Su Politikamız Buhar Oldu
Sonraki Haber Su Politikamız Buhar Oldu
Benzer Postlar
Yorumlar 0
Bir Yorum Bırak