Ürettiğimiz ekmeğin yaklaşık %6’sı israf edilmektedir. Her gün 6 milyon, yılda 2,1 milyar adet ekmek israf oluyor. İsraf ettiğimiz yıllık 2,1 milyar adet ekmeğin parasal değeri 1,5 Milyar TL olup bu parayla 500 okul, 80 hastane inşa edilebilmektedir. Ülkemizde bir yılda israf edilen ekmekle
2 milyon ton buğday israf edilmektedir. 17.01.2013 tarihinde “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” başlatılmıştır. Bu kampanya sayesinde milli ekonomide 2,8 milyar TL tasarruf sağlandı. Bunun 300 milyon TL’sini çöpe atılmaktan kurtarılan ekmekler, 2,5 milyar TL’sini ise israf etmeme bilinciyle tüketimdeki azalış oluşturmaktadır.
İSRAFIN SEBEPLERİ
Fırınlarda ekmeğin fazla üretilmesi... Toplu yemek yenen yerlerde ve hanelerde ihtiyaçtan fazla ekmek alınması... Bayatlayan ya da artan ekmeğin uygun şekilde değerlendirme yöntemlerinin bilinmemesi... Rekabetin artması... İnsanların sıcak ekmek tercihi etmeleri ve bunu en yakın satış noktasından temin etmek istemeleri, dolayısıyla her mahallede en az 1 fırının olmasına neden olabilmesi... Fırınlardaki ürün çeşitliliğinin artması, gün içinde satılmayıp artan ekmek oranının yükselmesine neden olması... Ekmeğin uygun şekilde muhafaza edilmemesi, dolayısıyla daha tüketilmeden bayatlaması... Tüketim alışkanlığı, (hanelerde ekmeğin bölerek kullanılması, dilimlenerek kullanılmasına göre daha fazla israf olmasına neden olmaktadır.) Kişilerin ihtiyaçtan fazla ekmek alma eğilimi... Toplu tüketim yerlerinde ihtiyaçtan fazla ekmek servis edilmesi.
ELİMİZDEN NE GELİR?
Planlayarak üretmeli, İhtiyaç kadar almalı Dilimleyerek servis yapmalı, Gününde tüketilecekse poşette muhafaza etmeli, Uzun sürede tüketilecekse buzdolabında veya derin dondurucuda saklanmalı, Bayatlamışsa değerlendirilmeli (yemek ve tatlı yapımında kullanılabilir).