İKLİM KRİZİ, İSTİLACI BÖCEK TÜRLERİNDE ‘’HIZLI YAYILMA’’ SORUNUNA SEBEP OLABİLİR

Keşfetmek için Aşağı Kaydırın

İKLİM KRİZİ, İSTİLACI BÖCEK TÜRLERİNDE ‘’HIZLI YAYILMA’’ SORUNUNA SEBEP OLABİLİR

Küresel ısınmanın büyük ölçüde sebep olduğu iklim değişikliği yüzünden birkaç böcek popülasyonunda hızlı artış gözlemleniyor.

  • 0
  • 11
İKLİM KRİZİ, İSTİLACI BÖCEK TÜRLERİNDE ‘’HIZLI YAYILMA’’ SORUNUNA SEBEP OLABİLİR


Binghamton Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre, her yıl sıcaklığın ortalama bir derece artmasıyla belirli böcek türlerinin nesil sayısının 2-3 kat çoğaldığı tespit edildi. Bu durumun geniş çapta kaos yaratabileceği düşünülürken, böceklerin türlerine bağlı olarak yüzde 20 ila 30 civarında ürünlere zarar verme potansiyelinin olduğu da öne sürülüyor.

2017’den beri küresel ısınmanın etkisiyle, Gürcistan’da bulunan domates güvesi (Tuta absoluta) ve önceden ülkemizde görülmemiş olan kahverengi kokarca böceği (Halyomorphahalys) gibi; Çin, Japonya, Tayvan ve Kore Yarımadasına özgüzararlı böcek türleri de görülmeye başlanıyor.

       

 

Hızlı artışın durdurulamaz etkileri

Bu istilacı böcek türleri ekinlere zarar verirken, sıcaklığın etkisi ile hızla üremeye başlayacak ve düzensiz çoğalacaktır. Düzensiz çoğalma besin zincirini zamanla büyük ölçüde değiştirip bozacaktır. Ayrıca daha yüksek sıcaklıklar böceklerin kış uykusuna yatmalarını veya kış mevsiminde ölmelerini geciktirecektir. Dolayısıyla bitkilerden ziyade hayvanların ve insanların sağlığı da tehdit edilmiş olacaktır.

 

 

https://www.intfarming.com/image/cache/catalog/zirai-mucadele/domates-tuta-absoluta-guvesi-ziraii-mucadele-600x600.jpg

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a0/Pentatomidae_-_Halyomorpha_halys-001.JPG

 

 

SEVİMLİ FAKAT TEHLİKELİ: GİZEMLİ VE NADİR KODKOD KEDİSİ
Önceki Haber SEVİMLİ FAKAT TEHLİKELİ: GİZEMLİ VE NADİR KODKOD KEDİSİ
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ FIRTINALARIN ŞİDDETİNİ ARTIRIYOR
Sonraki Haber İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ FIRTINALARIN ŞİDDETİNİ ARTIRIYOR
Benzer Postlar
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.amatolawater.co.za%2Ftalking-water%2Fdetails%2Fabout-water-cycle&psig=AOvVaw0LIzZSNCGWwfAM2_QPfA2B&ust=1728460014133000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBQQjRxqFwoTCPD0hsCl_ogDFQAAAAAdAAAAABAJ

SUYUN HAFIZASI MI BULANIYOR?

Yorumlar 0
Bir Yorum Bırak