SEVİMLİ FAKAT TEHLİKELİ: GİZEMLİ VE NADİR KODKOD KEDİSİ

Keşfetmek için Aşağı Kaydırın

SEVİMLİ FAKAT TEHLİKELİ: GİZEMLİ VE NADİR KODKOD KEDİSİ

Kodkod kedisi, Amerika kıtasının en küçük kedisi olarak bilinir. Ancak bu minik hayvanın boyutu, onun ne kadar vahşi ve zeki bir avcı olduğunu gizler.

  • 3
  • 23
SEVİMLİ FAKAT TEHLİKELİ: GİZEMLİ VE NADİR KODKOD KEDİSİ


Kodkod (Leopardus guigna); aynı zamanda Şili orman kedisi olarak bilinen, dünyanın en küçük ve nadir yabani kedilerinden biridir. Şili ve Arjantin’in ılıman yağmur ormanlarında gizemli bir yaşam süren bu minik yırtıcı, sadece 1 ila 2,5 kilogram ağırlığında ve 43 ila 61 cm uzunluğundadır. Boyutuna rağmen, yoğun ormanlık alanlarda çevikliği ve hızıyla dikkat çeken Kodkod, hayatta kalma mücadelesinde olağanüstü yetenekler sergilemektedir.

Dağılım ve Yaşam Alanı

Kodkod kedi ırkı, tipik yaprak döken ve dökmeyen ılıman yağmur ormanlarında, iğne yapraklı ormanlarda, ılıman otlaklarda ve sert çalılıklar gibi Akdeniz orman habitatlarında yaşamaktadır ancak Kodkod kedi ırkının Orta Şili’de popülasyonu azalmakta olup nüfus durumu tehdit altındadır. Yaşadığı orman habitatlarının kerestecilik ve tarım arazileri için yok edilmesi sayılarının azalmasına neden olmaktadır. Özellikle ürkütücü bir şekilde kürkü için avlanılmakta ve yerel halk pazarlarında satılmaktadır. Besi hayvanları için tehlike oluşturduğu düşüncesiyle de bazı bölgelerde maalesef ki öldürülmektedir. Bunların yanı sıra uğursuz olduğu inancı sebebiyle zulüm gören sevimli hayvan, yaşam alanı kaybı ve avlanma nedeniyle tehdit altındadır. Bu sebeple Kodkod kedi ırkı Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından kırmızı listeye alınarak “Hassas” (VU) olarak sınıflandırılmaktadır.

Ne yazık ki, ağaç kesimi ve tarım gibi insan faaliyetleri, bu eşsiz türün yaşam alanını hızla yok etmekte ve onu ciddi bir tehlikenin eşiğine getirmektedir. Kodkod’un neslini korumak için acilen harekete geçilmesi, özellikle ormanlarının korunması, hayati önem taşımaktadır.

 

SUYUN HAFIZASI MI BULANIYOR?
Önceki Haber SUYUN HAFIZASI MI BULANIYOR?
İKLİM KRİZİ, İSTİLACI BÖCEK TÜRLERİNDE ‘’HIZLI YAYILMA’’ SORUNUNA SEBEP OLABİLİR
Sonraki Haber İKLİM KRİZİ, İSTİLACI BÖCEK TÜRLERİNDE ‘’HIZLI YAYILMA’’ SORUNUNA SEBEP OLABİLİR
Benzer Postlar
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.amatolawater.co.za%2Ftalking-water%2Fdetails%2Fabout-water-cycle&psig=AOvVaw0LIzZSNCGWwfAM2_QPfA2B&ust=1728460014133000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBQQjRxqFwoTCPD0hsCl_ogDFQAAAAAdAAAAABAJ

SUYUN HAFIZASI MI BULANIYOR?

Yorumlar 3
Bir Yorum Bırak