Kıyamet Pakistan'da Koptu

Keşfetmek için Aşağı Kaydırın

Kıyamet Pakistan'da Koptu

Pakistan'ın 'hayal gücünün ötesindeki iklim katliamı', BM başkanı Genel Kurul'a söyledi

  • 0
  • 258
Kıyamet Pakistan'da Koptu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, BM Genel Kurulu'na yaptığı açıklamada , Pakistan halkının “iklim adaletsizliğinin korkunç bir hesabının” kurbanları olduğunu söyledi. Guterres, ülkenin küresel sera gazı emisyonlarının yüzde birinden daha azından sorumlu olduğunu hatırlamak şu ifadeyi kullandı:
“insan kaynaklı iklim değişikliği için çok büyük bir bedel” ödüyor.
Genel Sekreter Guterres, BM'nin ülkenin yıkıcı sellerle ilgili en yetkili temsili organının tam oturumu sırasında, geçen ay yaptığı ziyarette “hayal gücünün ötesinde bir iklim katliamı” gördüğünü hatırladı.
Kendi ülkesi Portekiz'in toplam alanının üç katı büyüklüğünde bir kara kütlesini kaplayan sel sularını anlattı ve birçoğunun evlerini, hayvanlarını, mahsullerini ve 'geleceklerini' kaybettiğini söyledi.

“ Hayatlar akıp gitti” diye heceledi.

Ülkede yağmurlar durmuş ve sular çekilmeye başlamışken, güneydeki birçok bölge sular altında kalmaya devam ediyor. Kış ayları durumu daha da vahim hale getiriyor. Üst düzey BM yetkilisi, kolera, sıtma ve dang humması tehditlerine işaret ederek “Pakistan bir halk sağlığı felaketinin eşiğinde” uyarısında bulunarak, 'Sellerden çok daha fazla can kaybı' olduğunu iddia etti.
Yaklaşık bin 500 harap sağlık tesisi, iki milyon hasarlı veya yıkılmış ev ile malları olmayan iki milyondan fazla ailenin fotoğrafını ortaya koydu:
“Kış yaklaşırken birçoğunun barınağı yok ”.

Peş peşe felaketler

Guterres, durumu aynı zamanda mahsul ve hayvan tahribatının ölçeğinin “bugün bir gıda krizi yaratmakta ve yarının ekim sezonunu tehlikeye atmaktadır” diye tanımladı. Genel Sekreter, “Şiddetli açlık artıyor. Çocuklar, hamile ve emziren kadınlar arasında yetersiz beslenme artıyor; okula gitmeyen çocuk sayısı da öyle. Gönül acısı ve sıkıntı – özellikle kadınlar ve kızlar için – had safhada” diye detaylandırdı. Ayrıca, 15 milyondan fazla insan yoksulluğa itilebilir. Sellerin etkileri sadece günler ya da aylarca hissedilmeyecek, Pakistan'da yıllarca sürecek.

Büyük destek gerekli

Rehabilitasyon ve yeniden yapılanma desteği sağlamak için bir taahhüt konferansı düzenlemek üzere Pakistan Hükümeti ile birlikte çalışan BM Genel Sekreteri Guterres, bağışçı ülkeleri, uluslararası kuruluşları, özel sektörü ve sivil toplumu Pakistan'da yürütülen çalışmaları tam olarak desteklemeye çağırdı.
Bu arada, Örgüt, önümüzdeki Mayıs ayına kadar en acil ihtiyaçlara cevap vermek için 816 milyon $ - ilk temyizden 656 milyon $ artış - talep eden Pakistan Sel Müdahale Planını başlattı. Genel Sekreter, “Ancak bu gıda, su, sanitasyon… ve sağlık desteği dahil olmak üzere her cephede ihtiyaç duyulanın yanında sönük kalıyor” dedi.

G20'nin 'ahlaki sorumluluğu'

BM Genel Sekreteri, bir sonraki BM iklim konferansına (COP27) geçerken, “dünya geri gidiyor [olarak] sera gazı emisyonları iklim felaketleriyle birlikte artıyor” dedi. Guterres, COP 27'nin bu eğilimlerin tersine çevrildiği, kayıp ve hasar konusunda ciddi önlemler alındığı, uyum ve dayanıklılık için hayati fonların yer olması gerektiğini vurguladı.
G20'nin önde gelen sanayileşmiş ülkelerinin iklime zarar veren emisyonların yüzde 80'ini sağladığını hatırlatarak, Pakistan'ın “iklim krizi tarafından aşırı yüklenen” afetlere karşı toparlanmasına, uyum sağlamasına ve direnç oluşturmasına yardımcı olmanın “ahlaki sorumluluğu” olarak nitelendirdi.

'Artık harekete geçmeliyiz'

Pakistan'ın üçte birinin sular altında kaldığını kaydeden Guterres, birçok ada devletinin tüm anavatanlarının batmasıyla ilgili gerçek bir beklentiyle karşı karşıya olduğunu söyledi ve ekledi: "Her yerdeki topluluklar iklim kaynaklı yıkımın namlusuna bakıyor. Harekete geçmeliyiz ve şimdi harekete geçmeliyiz". Bu sefer Pakistan iken, yarın ülkelerimizden ve topluluklarımızdan herhangi biri olabilir! İklim kaosu şu anda herkesin kapısını çalıyor. Bu küresel kriz, küresel dayanışma ve küresel bir tepki gerektiriyor”.

'Litmus dayanışma testi'

Genel Kurul Başkanı Csaba Kőrösi, “Gecikmeler için ödediğimiz bedel her geçen gün artıyor” diyerek zamanın önemini vurguladı.
Bugün dünyanın, üye devletlerin Pakistan'ın içinde bulunduğu kötü duruma nasıl tepki verdiği konusunda bir 'dayanışma sınavı' ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
Kőrösi, "Bu, kalıcı bir acil durumu önlemek için acil müdahaleler gerektiren epik boyutlarda bir trajedidir" ifadelerini kullandı.

Birlikte yeniden inşa etmek
Meclis Başkanı, kuraklık ve yağışlar geri dönerken daha iyi hazırlanma ihtiyacının da altını çizdi.
Uluslararası yardım çabalarının her zamankinden daha fazla dönüştürücü çözümlere odaklanması gerektiğini belirterek, “Uyum ve dayanıklılık, sürdürülebilirliğin tohumlarıdır. Büyükelçiler kriz yönetimi kapasitemizi geliştirmek için… birlikte yeniden inşa etmek için… bilim ve dayanışmadan yararlanmaya çağırıyorum” dedi.

Yardım istemek
Bu arada BM mülteci kuruluşu UNHCR, Pakistan'daki feci selden etkilenen 650.000'den fazla mülteciye ve ev sahibi topluluk üyelerine acilen yardım etmeye çalışıyor.
Sözcü Matthew Saltmarsh, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, yıkımın ölçeğinin anlaşılması zor olduğunu belirterek, Pakistan'ın iklim felaketine yanıt vermek için devasa bir meydan okuma ile karşı karşıya olduğunu, ülkenin daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu belirtti. 

Saltmarsh, eşi görülmemiş yağış, sel ile ilgili en son tahminleri bildirdi, en az 1.700 ölüm kaydetti; En az 4.000'i çocuk olmak üzere 12.800 kişi yaralandı; yaklaşık 7,9 milyon yer değiştirme; ve yardım sitelerinde yaşayan yaklaşık 600.000 insan. Matthew Saltmarsh, “Pakistan iklim acil durumunun ön saflarında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

UNHCR, acil ihtiyaçları karşılamak ve erken kurtarma süreçlerine yardımcı olmak için ek fonlar aramaktadır.

Su kaynaklı hastalık tehditleri ve yüzde 70'i kadın ve çocuk olan milyonlarca etkilenen insanın güvenliği konusundaki korkular arttıkça, sel sularının en çok etkilenen bölgelerde geri çekilmesi aylar alabilir" dedi. “ Çevresel sürdürülebilirlik müdahalenin merkezinde kalacaktır ”.
(news.un.org)

'Zorluklar zincirini' sona erdirmek için şehirlerde daha fazla eylem...
Önceki Haber 'Zorluklar zincirini' sona erdirmek için şehirlerde daha fazla eylem...
Yeni Rapor
Sonraki Haber Yeni Rapor
Benzer Postlar
Yorumlar 0
Bir Yorum Bırak