BM acil yardım şefi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, sıcak hava dalgalarının her yıl binlerce insanı öldürdüğünü ve iklim değişikliğini azaltmak için harekete geçilmezse dünyanın yardım yanıtını ezme riskini taşıdığını söyledi.
Martin Griffiths, Cenevre'deki gazetecilere verdiği demeçte , en savunmasız topluluklar için acil finansal yardım olmadan , dünyanın “daha büyük ve ölümcül ısı felaketleri” ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
“İnsani sistem, bu ölçekteki krizleri kendi başımıza ele alacak donanıma sahip değil” dedi. “ Tekrarlayan ısı felaketlerinin geleceğinden kaçınmak için , özellikle en savunmasız olanlar için büyük ve hedefli yatırımlara ihtiyacımız var ve buna şimdi ihtiyacımız var.”
Bay Griffiths, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi ( OCHA ) ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) tarafından ortaklaşa yayınlanan bir raporun açılışında konuşuyordu .
Aşırı riskler
Aşırı Isı, Geleceğin Sıcak Dalgalarına Hazırlanıyor adlı yayın, iklim değişikliğine uzun vadeli uyumu desteklemek için önlemler alan gelişmekte olan ülkelerden gelen önerileri ve en iyi uygulamaları ayrıntılarıyla anlatıyor.
Rapora göre, 2003'teki Avrupa sıcak hava dalgası, normalde beklenenin ötesinde 70.000'den fazla ölümden sorumluydu. Ve 2010'daki Rus sıcak hava dalgası 55.000'den fazla insanı öldürdü.
OCHA ve IFRC ortak raporunda, “Güvenilir verilerin mevcut olduğu hemen hemen her yerde, sıcak hava dalgaları havayla ilgili en ölümcül tehlikedir” diyor ve toplumun en savunmasız ve marjinalleştirilmiş insanlarının iklim değişikliğinin “ön saflarına itildiğini” belirtiyor: gündelik işçiler, tarım işçileri ve göçmenler.
Ayrıca aşırı sıcak olaylarının hedefinde, yüksek sıcaklıklardan “hastalık ve ölüm riski daha yüksek” olan yaşlılar, çocuklar, hamile ve emziren kadınlar var.
Zengin seçimler
Dünyanın daha zengin ulusları, kendilerini gelecek yıllarda fırın benzeri sıcaklıklardan korumak için daha donanımlı olsalar da, “ısınma, yaşlanma ve kentleşmenin” birleşik etkilerinin küresel ısınmaya paralel olarak sert vurmasının beklendiği gelişmekte olan ülkeler için bu doğru değildir. BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin ( IPCC ) Altıncı Değerlendirme raporu.
Raporda, "Aşırı sıcaktan gelecekte öngörülen ölüm oranları şaşırtıcı derecede yüksek - büyüklük olarak yüzyılın sonuna kadar tüm kanserler veya tüm bulaşıcı hastalıklarla karşılaştırılabilir - ve şaşırtıcı derecede eşitsiz, daha yoksul ülkelerdeki insanlar çok daha yüksek seviyelerde artış görüyor" diyor. , ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu tarafından yapılan araştırmaya atıfta bulunarak .
Raporda, insani yardım ortamlarındaki kamplarla pek çok özelliği paylaşan kayıt dışı kentsel ve diğer yerleşimlerin özellikle yüksek risk altında olduğu uyarısında bulunuyor.
Kentsel İklim Değişikliği Araştırma Ağı'ndan gelen tahminleri vurgulayarak, aynı zamanda, Batı Afrika ve Güneydoğu Asya'da beklenen en büyük artışlarla birlikte “2050'lere kadar aşırı sıcak koşullarında yaşayan kentsel yoksulların sayısında yüzde 700'lük bir küresel artış” öngörülüyor.
OCHA ve IFRC'nin, insan etkisinin olmadığı bir iklimde 50 yılda bir meydana gelebilecek bir aşırı sıcaklık olayının şimdi neredeyse beş kat daha olası olduğunu hatırlatması da aynı derecede endişe verici.
Dayanılmaz sıcaklıkların etkilerinin “zaten ortaya çıktığı” bölgeler Sahel ve Güney ve Güneybatı Asya olarak belirlendi. Rapora göre, artan sayıda aşırı sıcak olaylarının “büyük ölçekli acılara ve can kayıplarına, nüfus hareketlerine ve daha fazla yerleşik eşitsizliğe” neden olması bekleniyor.
news.un.org
Ölümcül Sıcak
BM yardım şefi, ölümcül sıcak hava dalgası tehdidiyle mücadele için ortak eylem çağrısında bulundu
28 Ekim 2022- 0
- 117