Türkiye'de plastik geri dönüşüm tesisinde çalışan eski bir çocuk işçi, AB ülkelerinin her yıl yaklaşık 500 ton atık gönderdiği bir tesiste çalışmanın kalıcı sağlık sorunlarına ilişkin konuştu .
Şu anda 20 yaşında olan ve Türkiye'nin Adana şehrinden olan çöp toplayıcısı, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne(İHİÖ) şunları söyledi: "Nefes aldığımda, ciğerlerimin sıkıştığını ve baskı altında olduğunu hissediyordum.
“İki ay önce orada çalışmayı bıraktım ama hâlâ nefes alma sorunum var.”
Plastik atıklar parçalanır, yıkanır, yüksek sıcaklıklarda eritilir ve daha sonra geri dönüşüm sürecinde pelet haline getirilir. Bu işlem hava kirleticileri ve toksinler yayar.
Çalışanlar İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne akut solunum yolu sorunları yaşadıklarını , tıbbi bakıma erişimde zorluk çektiklerini ve yetkililere şikayette bulunmaları halinde tesis sahiplerinin misilleme yapmasından korktuklarını söyledi.
HRW, Türk hükümetinin geri dönüşüm tesislerinin ve iş sağlığının sıkı bir şekilde lisanslanmasını ve düzenli, kapsamlı denetimler yapılmasını gerektiren yasa ve yönetmelikleri uygulamada başarısız olduğunu iddia ediyor.
Eski çocuk işçinin Avrupa atıklarını işleyen bir tesiste çalışıp çalışmadığını bilmek zor olsa da Greenpeace , 2021'de Adana'nın yakın bir bölgesinde yasadışı olarak dökülmüş ve yakılmış Alman plastik atıkları buldu.
Avrupa Parlamentosu'nun bir komitesi bugün, plastik atıkların Avrupa Birliği dışına ihracatını yasaklamak için oy kullandı.
AB üye ülkeleri kendi atıklarını işlemek ve azaltmak yerine her yıl 1.000 metrik tondan fazla plastik atığı geri dönüşüm için diğer ülkelere gönderiyor. Bu plastik atıkların neredeyse yarısı, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün araştırmasının plastik geri dönüşüm tesislerinin çalışanların ve yakınlardaki toplulukların sağlığını tehdit ettiğini tespit ettiği Türkiye'ye gönderiliyor.
'Sanki akciğerlerim sıkıştırılıyormuş gibi hissettim': Çocuk işçi plastik atık geri dönüşüm tesisindeki dehşetini anlattı
Türkiye'deki tesislerde plastik atıklar parçalanıyor, yıkanıyor, yüksek sıcaklıklarda eritiliyor ve daha sonra pelet haline getiriliyor
17 Aralık 2024- 0
- 79