BBC News editörü olan Jocelyn Timperley, alkollerin karbon salınımlarının oranları hakkında yaptığı araştırmasında, bazı şarapların ağır olabileceğini ve şarabın taşıma emisyonlarını etkili bir şekilde iki katına çıkarabileceğini keşfetti.
Kişisel karbon ayak izini azaltmak için adımlar atan Timperley, alkol tüketiminin karbon ayak izini göz önünde bulundurmadığını farkettiğini söylemiş. Aslında, sürdürülebilir gıda seçimleriyle ilgili tartışmalar söz konusu olduğunda alkole genellikle sessiz bir serbest geçiş veriliyor diyen Temperley, bu yüzden alkolün karbon emisyonlarına gerçekte ne ölçüde katkıda bulunduğunu veya alkolü daha sürdürülebilir bir şekilde tüketip tüketemeyeceğini merak etmiş.
“İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre, alkol tüketiminin kişi başına yılda ortalama 52 kg karbondioksit (CO2e) ürettiğini, bunun da yaklaşık dört biftek veya 70 bardak süte eşdeğer olduğu belirlendi.”
Avusturalya’ daki La Trobe Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Megan Cook, alkolün çevresel etkileriyle ilgili kanıtların "az gelişmiş" olduğunu söylüyor. Ayrıca alkolün çevresel etkisinin nasıl ölçüleceği konusunda kanıt eksikliği yaşandığını da ekliyor olsa da, bu tahminlerin alkolün emisyonu açısından önemli bir etkisinin olabileceğini gösterdiğini söylüyor.
Daha geniş bir içecek yelpazesine bakan başka bir araştırmacı ise, elma şarabının biranın yaklaşık iki katı karbon ayak izine sahip olduğunu, köpüklü şarap ve şampanyanın şarapla aynı emisyonlara sahip olduğunu ve brendi/konyak'ın votka, şeri ve kahve krema liköründen önemli ölçüde daha yüksek emisyona sahip olduğunu buldu.
Ulaştığı bilgiler sonucunda Temperley,” En büyük çıkarımlarım, daha az miktarda daha kaliteli alkollü içecek içmeye odaklanmak ve özellikle rejeneratif tarım uygulamaları (biyolojik çeşitliliğe odaklanma gibi), yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir paketleme kullanan üreticiler aramaktır.” dedi.
Hülya
Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Başarılar dilerim.
Oya erdem
Başarılar diliyorum
Öykü Erdem
Yazılarınızı severek okuyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.
Birsen yağan
Çok güzel bir yazı başarılarınızın devamını dilerim