Sıcak hava dalgasını yaşamış herhangi bir şehir sakininin bildiği gibi, gölgeli bir ağaç her şeyi değiştirebilir. Peki ya gölge olmadığında ne olur?
NASA Uydu verileri
Nature Communications'da yakın zamanda yapılan bir çalışmada , NASA uydu verileri kullanılarak iklim değişikliğine karşı küresel dayanıklılıkta büyük bir boşluk tespit edildi: Küresel Güney'deki şehirler, Küresel Kuzey'deki şehirlerden çok daha az yeşil alana ve dolayısıyla daha az soğutma kapasitesine sahip. Çalışmada, gelişmiş ülkeleri (çoğunlukla Kuzey Yarımküre'de) gelişmekte olan ülkelerden (çoğunlukla Güney Yarımküre'de) ayırmak için Küresel Kuzey ve Küresel Güney terimleri kullanıldı.
Yeşillikler gölge sağlar
Şehirler, kentsel ısı adası etkisi nedeniyle yakındaki kırsal alanlardan daha sıcak olma eğilimindedir. Kaldırımlar, binalar ve yollar gibi ısıyı hapseden koyu yüzeyler, Güneş ışınlarından gelen ısıyı emer ve bu da şehrin sıcaklığını yükseltir. Aşırı sıcaklık, susuzluk, sıcak çarpması ve hatta ölüm gibi şehir sakinleri için ciddi sağlık tehditleri oluşturur. Her derde deva olmasa da yeşillikler gölge sağlar ve havaya nem salarak çevreyi serinletir.
"Şehirler, daha az yeşil alana sahip bölgelerde yeni yeşil alanlar geliştirmeyi stratejik olarak önceliklendirebilir," diyor bu çalışmayla bağlantısı olmayan New York'taki NASA Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü'nde iklim bilimcisi olan Christian Braneon . "Uydu verileri bunun için gerçekten yararlı olabilir."