İklim Krizi ve Toprak

Keşfetmek için Aşağı Kaydırın

İklim Krizi ve Toprak

İklim değişikliğinin toprak üzerinde önemli etkileri var ve arazi kullanımı ile topraktaki değişimler de iklim değişikliğini etkilemektedir.

  • 0
  • 230
İklim Krizi ve Toprak

Toprak Gıdanın Başladığı Yerdir Yaşam Kaynağımızdır. Küresel olarak topraklarımızın %33’ü bozulmuştur. Toprakların %70’i sağlıklı değildir. Toprak kirliliği nedeniyle dünya çapında yılda 200.000-800.000 ölüm meydana gelmektedir. Dünya nüfusunun 2050 yılında on milyara ulaşması bekleniyor ve artan nüfusu beslemek için bugünkünün yarısından daha fazla gıda üretilmesine ihtiyaç var. Ancak daha fazla üretim yapılabilecek tarımsal alan yok. Üstelik şu an İki milyar insan yeterli gıdadan yoksun ve her iki kişiden biri kötü besleniyor.

Tarımsal faaliyetler %25 sorunlu

İklim değişikliği, gıda üretimini, gıda erişimini, gıda güvenliğini, gıda istikrarını, beslenmeyi ve çevresel sürdürülebilirliği tehdit eder hale gelmiştir. Tarımsal faaliyetler dünyadaki sera gazı salınımının %25’inden sorumlu olmakla birlikte 2,5 milyar için geçim kaynağı olmaktadır. İklim değişikliği buğday, pirinç ve mısır gibi temel tahılların verimini azaltmaktadır. Atmosferde biriken karbondioksitin besin kalitesini düşüreceği öngörülmektedir. Bu koşullar altında yetiştirilecek buğdayda %5.9-12.7 daha az protein, %3.7-6.5% daha az çinko ve % 5.2–7.5 daha az demir bulunacağı tahmin edilmektedir. Değişen iklim koşulları, bazı gıda kaynaklı hastalıkların görülme sıklığını ve şiddetini etkileme potansiyeline sahiptir. Ayrıca bu durum bitki ve hayvan sağlığını tehdit edebilecek istilacı türlerin oluşmasını tetikleme potansiyeline sahiptir. Üretilen gıdanın %14’ü hasat sonrası perakendeciye ulaşmadan kaybedilmektedir. Toplam gıda kaybı ve israfın sera gazı salınımının %8’ini oluşturduğu tahmin edilmektedir.

Karbon yutağı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yakın zamanda dünya toprağının üst 30 cm’sinin tüm atmosferden neredeyse iki kat fazla karbon içerdiğini gösteren bir harita yayınladı. Havadaki karbondioksiti yakalama kabiliyeti açısından ormanları ve diğer bitki örtüsünü geçen toprak, okyanuslardan sonra en büyük ikinci doğal karbon yutağıdır

Ekosistemin iyileşmesi

İklim değişikliğinin toprak üzerinde önemli etkileri var ve arazi kullanımı ile topraktaki değişimler de iklim değişikliğini etkilemektedir. Sağlıklı topraklar ile sürdürülebilir bir arazi ve toprak yönetimi olmadan iklim krizlerini engelleyemez, gıda üretemez ve değişen bir iklime uyum sağlayamayız. Tarım ve orman ekosistemlerin iyileştirilmesi, korunması ve güçlendirilmesi, kaynak etkinliği ve düşük karbon ve iklime dayanıklı ekonomiye geçişin teşvik edilmesi oldukça önemlidir.

 

Döngüsel Ekonomi Modelinde Doğru Atık Yönetimi
Önceki Haber Döngüsel Ekonomi Modelinde Doğru Atık Yönetimi
Yeşile Giden Yol 'Mavi'den Geçer
Sonraki Haber Yeşile Giden Yol 'Mavi'den Geçer
Benzer Postlar
Yorumlar 0
Bir Yorum Bırak