AB, kahve, çikolata ve mobilya gibi ürünlerin elde edilmesinde ormanların zarar görmediğinin kanıtlanılmasını istedi.
Bir çok ürün AB ülkelerine girmeden önce sıkı kontrollerden geçecek.
Greenpeace olumlu bakıyor
Çevre grubu Greenpeace bunu bir atılım olarak nitelendirirken bazı ülkeler kuralların uluslararası ticarete zarar vereceğini düşünüyor.
AB bu uygulamanın dünya çapında karbon emisyonlarını azaltacağına dikkat çekiyor.
Yeni uygulama AB'ye ithal edilen hurma yağı, sığır, soya, kahve, kakao, kereste ve kauçuğu kapsıyor.
Avrupa Parlamentosu çevre komitesi başkanı Pascal Canfin, "Kahvaltıda içtiğimiz kahve, yediğimiz çikolata, mangalda kömür, kitaplarımızda kağıt" dedi.
Ürünlerini AB'ye satan şirketler, mallarının ormansızlaşmayla bağlantılı olmadığını kanıtlamak zorunda kalacak veya yıllık AB cirosunun yüzde dördüne kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak.
Karbon emisyonu düşüyor
Yeni yasanın yılda en az 71.920 hektar yani yaklaşık 100.000 futbol sahası ormanı koruyacağı tahmin ediyor.
Komisyon ayrıca, yıllık küresel karbon emisyonlarını yılda 31,9 milyon mt azaltacağını söyledi.
Avrupa Parlamentosu onaylamadı
Üye devletlerin politika üzerinde anlaştıkları Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu henüz anlaşmayı onaylamadı. Kanun yürürlüğe girdiğinde, operatörlerin ve tüccarların yeni düzenlemelere uymaları için 18 ayları olacak. Daha küçük şirketlerin uyum sağlamak için 24 ayı olacak. Şirketler, ürünlerinin Aralık 2020'den sonra ormansızlaştırılan arazilerde üretilmediğini özel olarak kanıtlamak zorunda kalacak.
Bir Avrupa Komisyonu sözcüsü, yasa değişikliğinin tüketicilere fiyatlar üzerinde çok az etkisi olacağını veya hiç etkisi olmayacağını söyledi.